Izbornik

HRVATSKI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA

Problemi:

Objavljeni su službeni problemi za 2022. godinu. Izvorne tekstove problema na engleskom jeziku možete pronaći ovdje. Hrvatski prijevod slijedi u nastavku.

 

 1. Čokolada i brzina svjetlosti

Vizualna metoda za mjerenje brzine svjetlosti je stavljanje čokoladne pločice u mikrovalnu pećnicu dok se čokolada ne počne topiti te mjerenje udaljenosti između žarišnih točaka. Proučite ovaj efekt i istražite točnost metode.

 1. Telefoni s brojčanikom

Ako ispitanicima različitih dobnih skupina zadamo da biraju broj na telefonu s brojčanikom, moguće je da će neke dobne skupine biti neiskusne sa starom tehnologijom. Prikupite statističke podatke u kontroliranim uvjetima i raspravite rezultate.

 1. Zapaljene šibice

Kada se najudaljenija šibica u nizu šibica zapali, sljedeće se šibice pale jedna po jedna. Istražite parametre koji određuju brzinu takvog vatrenog vala.

 1. Mikroskopski plivači

Eksperimentalno i teoretski istražite kretanje bakterijskih ili eukariotskih stanica koje koriste prirodne bičeve za kretanje u tekućini.

 1. Mrazoviti uzorci

Ako se otopina magnezijeva sulfata taloži na staklenoj površini, stvaraju se uzorci slični mrazu koji se zimi stvara na prozoru. Istražite ovaj efekt.

 1. Brodski valovi

Uzorak valova koji stvara brod kada se kreće na vodi vizualno je sličan Machovom stošcu i ovisi o raznim parametrima. Istražite ovaj efekt.

 1. Pucketanje prstima

Pucketanje prstima proizvodi zvuk glasnog pucanja. Istražite prirodu i svojstva ovakvog zvuka.

 1. Gledajući kroz rupice

Neprozirni list s pravilno raspoređenim rupicama ispravlja miopiju (kratkovidnost) slično korektivnim lećama. Objasnite ovaj efekt i navedite parametre koji opisuju percepciju prizora koji vide ljudi, s miopijom, sa i bez naočala.

 1. Parosmija

Kriva percepcija postojećih mirisa uobičajena je nuspojava COVID-a 19 koja može trajati mjesecima. Prikupite podatke kako biste proučili i okarakterizirali ovu disfunkciju.

 1. Toplinski motor od gumica

Sve žbice u kotaču bicikla zamijenjene su gumicama. Ako se gumice na jednoj strani kotača zagriju, kotač se krene okretati. Istražite ovaj efekt.

 1. Otporne biljke

Neke biljke podnose smrzavanje dok druge jedva mogu preživjeti niske temperature. Provedite eksperimente i istražite koje biljke mogu preživjeti temperature smrzavanja.

 1. Obojena vatra

Koristeći različite kemikalije, možemo jednostavno obojiti plamen. Pronađite kemikalije potrebne za dobivanje specifične boje i istražite koje boje nastaju ako se koristi mješavinu dviju kemikalija.

Izumite sami problemi
Formulirajte otvoreni problem fokusiran na određenu temu, zatim riješite problem.

 1. Izumite sami: Imenovanje boja

Munsellov sustav boja se može koristiti za ispitivanje percepcije različitih boja kod ispitanika. Predložite problem povezan s imenovanjem boja od strane ljudi i istražite parametre koji utječu na to kako pojedinci kategoriziraju vidljive boje.

 1. Izumite sami: Valna optika

Formulirajte otvoreni, izazovan i zanimljiv problem koji dotiče fenomen valne optike.

 1. Izumite sami: Biološki sat

Primjeri biološkog sata među živim organizmima su biljke koje otvaraju cvijeće u određeno doba dana ili ciklus spavanja i buđenja kod ljudi. Predložite problem vezan za ritam i tempiranje kod vrsta Vašeg izbora.

 1. Izumite sami: Leteće sjemenke

Javorove sjemenke se vrte dok padaju na tlo, a sjemenke maslačka odlete vjetrom. Predloži problem o letenju sjemenki biljke odabrane vrste.

 1. Izumite sami: Načelo najmanjeg napora

Predložite eksperiment kojim ćete istražiti kako složen sustav u prirodi u nekim okruženjima ili situaciji izabire liniju najmanjeg otpora.