Izbornik

HRVATSKI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA

Problemi:

1. Buffonova igla

Nacrtajte niz jednako udaljenih paralelnih crta na horizontalnoj površini. Uzmite hrpu štapića (npr. šibice ili igle) koji su malo duži ili kraći od razmaka između crta i nasumično ih bacite na površinu. Tvrdi se da broj puta koliko će štapići prijeći crte omogućava vrlo preciznu procjenu konstante π. Koliku točnost možete postići?

 

2. Svi putevi vode u Rim

Otvorite nasumični članak na Wikipediji i kliknite na prvu poveznicu u tom članku. Na svakom idućem članku kliknite prvu poveznicu. Tvrdnja je da ćete ubrzo završiti na stranici Filozofija. Istražite je li to točno. Kako možemo opisati takvu opservaciju?

 

3. Iritirajući objekt u prvom planu

Pogledajte plošnu fotografiju (engl. flat photography). Koje metode Vam omogućuju da odredite koji objekti su bili bliže, a koji dalje od kamere u trenutku kada je fotografija snimljena? Dizajnirajte i napravite fotografiju koja krši intuitivnu prosudbu relativnih udaljenosti.

 

4. Rađenje kvark sira

Kvark sir, svježi sir i slične vrste bijelih sireva mogu se proizvesti iz mlijeka. Istražite ovaj proces putem eksperimenta i proučite svojstva rezultiranog proizvoda.

 

5. Sudar

Vrlo elastična skakutajuća loptica sudari se s krutom površinom. Kako možemo odrediti vrijeme sudara? Predložite različite tehnike i usporedite rezultate eksperimenta.

 

6. Boja očiju

U određenim populacijama ljudi, genetika omogućava predviđanje nasljeđivanja boje očiju kod članova obitelji. U drugim populacijama u današnjem svijetu, skoro svaka osoba ima istu boju očiju. Koju informaciju o boji očiju je moguće odrediti, u bližim i daljim precima, potomcima i rođacima jedne živuće osobe?

 

7. Crvi

Kišne gliste mijenjaju mehanička svojstva tla i čine ga više poroznim. Istražite taj process i uvedite kvantitativne parametre.

 

8. Fer novčić

U mnogim slučajevima, rasprave se riješavaju pomoću bacanja novčića. Pretpostavlja se da ovaj postupak daje jednake šanse za pobjedu objema stranama. Istražite kako te šanse ovise o mehanizmu bacanja i svojstvima novčića.

 

9. Ton boce

Uzmite praznu bocu i pušite zrak preko njezina otvora kako biste proizveli zvuk. Zatim napunite bocu s nešto vode i promatrajte kako se zvuk mijenja.

 

10. Staklenik

Vruć predmet ostavljen na otvorenom zraku postepeno će se ohladiti. Možemo usporiti ovaj proces ako stavimo predmet u staklenik. Usporedite različite mehanizme putem kojih predmet gubi toplinu i objasnite kako prisutnost staklenika utječe na njih.

 

11. Slava

Neke osobe u modernom svijetu smatraju se ‘slavnima’, pošto se često pojavljuju na vijestima, TV-u i društvenim mrežama. Predložite kvantitativni parametar ‘slave’ i složite listu osoba koje su sortirane prema tom parametru.

 

12. Zaklonjene zvijezde

Istražite optičke efekte koji se mogu pojaviti kada Mjesec prijeđe ispred zvijezde.

 

Izmisli sam

Formulirajte otvoreni problem fokusiran na određenu temu, zatim riješite problem.

13. Izumi sam: Krvni tlak
Proučite preciznost različitih metoda za mjerenje krvnog tlaka. Predložite zanimljivu studiju koja uključuje krvni tlak i puls.

14. Izumi sam: Dendrokronologija
Godišnji rast godova često se koristi za datiranje važnih povijesnih događaja ili ekoloških uvjeta u prošlosti. Predložite i izvedite istraživanje koristeći razne uzorke godova.

15. Izumi sam: Laserski pokazivač
Predložite zanimljivu optičku studiju koja uključuje zraku iz laserskog pokazivača.

16. Izumi sam: Granulirani materijali
Predložite studiju koja uključuje svojstva i ponašanje granuliranih materijala.

17. Izumi sam: Kronofotografska ‘puška’
Étienne-Jules Marey bio je pionir kronofotografije u korist proučavanja psihologije ljudi i životinja, specifično njihovog držanja i kretanja. Predložite kvantitativnu studiju o važnim psihološkim funkcijama ili parametrima koji bi zahtijevali analizu slično snimljenih videa.